BL!NDMAN & MONDRIAAN KWARTET

Het Brusselse saxofoonkwartet BL!NDMAN en het Mondriaan strijkkwartet uit Amsterdam bundelen voor het eerst hun krachten. Beide ensembles verrichten al jarenlang grensverleggend werk voor hun instrumentatie en brengen hier werk uit hun persoonlijke repertoire en twee nieuwe werken voor hen geschreven.

In een eerste deel van het concert krijgt elk ensemble carte blanche. Hier komt dan ook de eigenheid van hun parcours ten volle tot uiting. In Stille.Macht. van Helmut Oehring, speelt BL!NDMAN in een ongebruikelijke combinatie van drie baritonsaxen en tenor. Samen met een vervreemdend soundenvironment kruipen zij in het hoofd van een psychopaat in vertwijfeling. Mondriaan voert op zijn elektrische instrumenten het mystieke stuk Black Angels van George Crumb uit. De gevallen engelen staan voor het apocalyptische van de Vietnam-oorlog die hier gewelddadig wordt verklankt.
In de compositie die Eric Sleichim voor BL!NDMAN en Mondriaan schrijft, wordt een tekst van Pasolini obsessioneel herhaald en genereert elk woord zijn eigen klankwereld. De zieleroerselen van de hopeloze dichter worden zwart/wit in de sonore ruimte versplinterd.
Ook de jonge Rotterdamse componist Florian Maier schrijft speciaal voor dit unieke instrumentarium. Opgeleid als klassieke en flamenco gitarist was Maier in de jaren 80 lid van verscheidene experimentele black- en deathmetal bands. Hij verwerkte al deze invloeden in zijn meest recente composities.
De avond wordt bekroond met het visionaire The Unanswered Question van Charles Ives.

PROGRAMMA
Eric Sleichim - Gestimmtseit - voor strijkkwartet, saxofoonkwartet, stem en elektronica
Florian Maier - The Key & the Gate - voor elektrisch strijkkwartet, saxofoonkwartet en elektronica
George Crumb - Black Angels - voor elektrisch strijkkwartet
Charles Ives - The Unanswered Question - voor strijkkwartet,elektrische gitaar en saxofoonkwartet
Helmut Oehring - Stille.Macht. - voor saxofoonkwartet en performance CD

PRODUCTIE
concept & artistieke leiding Eric Sleichim

BL!NDMAN
- sopraansaxofoon Koen Maas
- altsaxofoon Eric Sleichim
- tenorsaxofoon Piet Rebel
- baritonsaxofoon Raf Minten
MONDRIAAN
- 1e viool Jan Erik van Regteren Altena
- 2e viool Edwin Blankenstijn
- altviool Annette Bergman
- cello Eduard van Regteren Altena

algemene leiding en productieleiding Veerle Vaes
technische supervisie & klanktechniek David Carney

---
BL!NDMAN & Mondriaan Kwartet is een BL!NDMAN-productie, in coproductie met November Music (compositieopdracht Eric Sleichim).
De compositie van Florian Maier is een opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.


BL!NDMAN wordt gesteund door de Administratie voor de Kunsten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Kaaitheater. BL!NDMAN speelt op Selmer saxofoons met Vandoren rieten.