Jesús García Leoz (1904-1953)
Quarteto en fa sostenodo menor (1940)


- Lento-Allegro bien moderato
- Nocturno (muy lentamente)
- Scherzo (vivo)
- Rondó (allegro)

nederlands première 4 februari 1999 Almelo door het Mondriaan Kwartet

Jesus García Leoz (1904-1953)
Geboren in 1904 in het oude stadje Olite bij Pamplona. Hij studeerde piano en compositie en werd de favoriete leerling en volgeling van de grote Spaanse componist Joaquin Turina, wiens stijl hij in eerste instantie navolgde. Leoz overleefde zijn leraar maar vier jaar; hij overleed in 1953 in Madrid. Hij was in zijn tijd zeer succesvol en won twee keer de Nationale Muziekprijs van Spanje.

1e Strijkkwartet, 1940
Het eerste deel is geschreven in een klassieke sonatevorm, waarvan de thematiek gedeeltelijk andalusisch is. In het tweede deel,een notturno in liedvorm, spelen de strijkers con sordino, met in het middengedeelte een fugato, ingezet door de cello. Het derde deel is een scherzo met een castilliaanse dans als thema. Het vierde deel tenslotte, in rondo-vorm, eindigt met een apotheose waarin nog eens alle voorafgaande thema's aan bod komen.
Leoz grijpt ongegeneerd terug op romantiek en impressionisme en verpakt zijn muzikale ideeën in een vaak onweerstaanbaar spaans-folkloristisch jasje. Een wereld van lome warmte,vrolijke dansjes,dromerige bespiegelingen en hartstochtelijke hoogtepunten. Maar melodie, ritme en coloriet verraden de componist, bij wie hij het vak geleerd heeft.