Chiel Meijering (1954)
The Girlsssss Collection (1998-2002)
De "Girlscollection" is een serie korte strijkkwartetten, waarvan elk deel de naam draagt van een bekende film- of popster. De stukken zijn gebaseerd op muzikale ikonen uit de popmuziek, zoals in Madonna, waar een aantal heavy metal motieven de basis van het stuk vormen (veel overmatige kwarten, een overmatige kwart ook wel tritonus genoemd, die vanouds in de muziek het kwaad uitdrukt, de duivel etc.) Meijering's gedachten gaan hier vooral uit naar de ruige kanten van Madonna, zoals ze bv. sexy exposeerde in haar artie fotoboek. Voorbeeld voor Meijering in de beeldende kunsten zijn Andy Warhol en ook Jeff Koons. Zij verstonden de kunst van het "net op 't randje" te werken, te vèr te gaan. Met Kitschelementen te spelen, zoals Meijering bv. in "Marilyn Monroe" doet, de mierzoete suikerspin Monroe getoonzet met tertsen (meteen in 't begin de 2e viool inzet) en met opwaaiende jurk (altvioolmotief, dat ook steeds omhoog gaat). De serie werd verspreid geschreven tussen 1998 en 2002

Chiel Meijering. eigen website

Fragmenten uit het interview uit het cd-boekje:
Chiel meijering is altijd een buitenbeentje geweest onder de nederlandse componisten.
Hij heeft een enorme '' output"" ,schrijft snel en zijn muziek is altijd toegangkelijk, direct en verwijst vaak op een provocerende manier naar de popmuziek. De Girls Collction vormt hierop geen uitzondering.
Meijering : "Ik heb The Girls Collection, een aantal kleine stukken voor strijkkwartet, eigenlijk helemaal voor mezelf geschreven, en ik ben absoluut schaamteloos geweest in het idioom van deze stukjes.( ...... ) Ik wil eerlijk tegenover mezelf zijn. Ik ben niet vies van wat romantiek en verberg de invloeden van de popmuziek niet. Popmuziek is voor veel componisten van mijn generatie belangrijk geweest. (....)
Voor mij is het Mondriaan Kwartet de juiste " band" voor deze muziek. Ze spelen ingewikkelde eigentijdse muziek, maar doen ook projecten met Van Dyke Parks in een Beach Boys- achtig idioom .Ze snappen wat het is om als een "" band"" te spelen.(....)
Ik ben als componist altijd geinteresserd geweest in simpel materiaal en cliches. Ik werk met formules die al eindeloos vaak zijn gebruikt, zoals dat ook gebeurt in popmuziek en in werk van kunstenaars als Andy Warhol en Jeff Koons. Ik probeer dat materiaal zo te gebruiken dat het je weer opnieuw pakt.(....). "

Over de CD:
In juni 2002 nam het Mondriaan Kwartet de Girls Collection van Chiel Meijering op, een cd- project waar iedereen, componist , kwartet en opname-team, met buitengewoon veel plezier aan heeft gewerkt. Veertien korte strijkkwartetjes, gecomponeerd speciaal voor het Mondriaan Kwartet met tot de verbeelding sprekende namen als Dolly Parton, Naomi Campbell, Madonna, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, geschreven in een idioom dat varieert van kwijnende kitsch tot heavy metal, lekker om te spelen en lekker om naar te luisteren.Een cd waar het Mondriaan Kwartet trots op is.
Tijdens het concert op 18 januari 2003 zal de cd feestelijk worden gepresenteerd en voor sterk gereduceerde prijs worden verkocht in de pauze (onder de trap in de foyer) en na afloop van het concert(boven de trap bij uitgang garderobe).