Elmer Schönberger (1950)
Faites vos Jeux (2000)

In 1999-2000 speelden vier acteurs van Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet mijn toneelstuk Kwartetten. 'Het is toch geen biljarten, kwartet spelen?' snauwt primarius Charles na een desastreus verlopen concert, waarop Katja, zijn minnares en enige vrouw in het kwartet, antwoordt: 'Nee. Kaarten. Meer kaarten. Introeven. Aftroeven. Duiken. Snijden.' Wat voor het musiceren spelen van het viertal geldt, geldt ook voor hun onderlinge betrekkingen. Aan het einde van de scène schudt Katja met een uitdagend 'Faites vos jeux' voor de laatste maal de kaarten
De enige muziek die ik voor Kwartetten schreef, waren negen maten 'linkshandige' muziek ter introductie van een fragment uit het Vierde strijkkwartet van Milhaud. Voor het Mondriaan Kwartet begon ik na afloop van de eerste reeks voorstellingen met het componeren van een mogelijke muzikale voorgeschiedenis van deze negen maten.
Faites vos jeux was het resultaat. In Kwartetten lieten de individuele acteurs/musici in terzijdes doorschemeren het eigen instrument in feite als de kern van het strijkkwartet te beschouwen. In Faites vos jeux zijn ze allemaal gelijk. Alleen mevrouw de altviool is iets gelijker.

Februari 2001, Elmer Schönberger